Preguntes freqüents
Per què utilitzar calç a la construcció?
Si volem construccions amb un impacte mediambiental baix i amb un impacte positiu per la salut de les persones la calç és un dels materials indispensables.
Per a fer-nos una idea d’aquest impacte. Una obra construïda amb calç emet menys de la meitat de CO₂ que una obra construïda amb ciment. A més la cocció de la nostra calç està feta amb biomassa. D’altra banda en el seu procés de carbonatació captura part de CO₂.
El gran enemic de la construcció és la humitat i les sals que hi van relacionades. La humitat per capil·laritat és un fet que ha existit sempre, però a causa de l’aplicació de materials no transpirables com les pintures plàstiques, els ciments i ciments sintètics entre d’altres, aquestes humitats no han pogut sortir i s’han acumulat als murs de casa nostra mostrant-se com a taques d’humitat, aparició de fongs, desplacament de morter i/o fent saltar la pintura.
Totes aquestes patologies i amb tanta freqüència són problemes moderns, ja que abans tots els materials transpiraven i es ventilava adeqüadement. És per això que la solució de molts d’aquests problemes és l’aplicació de revestiments de calç que permeten transpirar les humitats que posen per capilaritat.
La calç gràcies a la transpirabilitat, la poca manipulació que requereix la fan un material natural per excel·lència, que ha predominat al llarg de la història per tot el món, especialment en el mediterrani.
Les propietats antifungíques amb les que s’ha aplicat, han tenyit de blanc la costa mediterrània des de Grècia fins a Andalusia, on s’encalaven les façanes.
Quins són els beneficis de la calç?
El gran benefici de la calç és la seva transpirabilitat i higroscopicitat. Les dues propietats estan relacionades amb la regulació de la humitat.
Un mur revestit amb calç permet el pas del vapor d’aigua progressivament al exterior del mur. És per això que a zones d’humitat és molt necessari comptar amb la calç com un dels materials principals dels nostres edificis.
La higroscopicitat és la propietat d’alguns materials per regular la humitat ambient.
Quan hi ha un excés d’humitat la capturen al seu interior i un cop la humitat ambient té un dèficit d’humitat, el mateix material l’expulsa. D’aquesta manera es manté un equilibri que consta la humitat de l’estança.
D'on prové la calç de COM-CAL?
La calç de COM-CAL és de proximitat ja que prové de menys de 200km de les pedreres ubicades al Garraf (Tarragona) ia la Segarra (Lleida).
On puc trobar els vostres productes?
Podeu trobar els nostres productes a qualsevol dels nostres punts de venda que trobaràs clicant al MAPA DE PUNTS DE VENDA, per poder escollir el que més us convingui.
Morters
Quin morter necessito?
El morter de Cal Hidràulica Natural COM-CAL RESTAURA NHL3,5 serveix per fer arrebossat de fons sobre suports ceràmics o porosos per després aplicar un acabat.
El morter COM-CAL BASE NHL5 serveix per rejuntar pedra/maó i/o has de pujar paret. També es pot utilitzar per revestir.
Si has de fer un SATE o necessites un morter més resistent a l’aigua.
Si ja tens una capa de fons/arrebossat de calç i vols fer un acabat fi remolinat o planxat/lliscat.
Quina diferència hi ha entre Restaura i Base?
Els dos morters són NHL, és a dir, són Calç Hidràulica Natural. El RESTAURA és un morter de calç hidràulica NHL3,5 i el BASE NHL5, cosa que fa el COM-CAL BASE més resistent que el RESTAURA. Per aquest motiu, el BASE està aconsellat per rejuntar i pujar murs.
Una altra diferència, més estètica és que el BASE és un morter amb un pigment natural amb un to final de color ocre suau que el fa molt atractiu fins i tot com a acabat final. Mentre que el color del RESTAURA és un color blanc trencat a beix.
Com consolidar revestiments petris: morters, pedra, rejuntats…?
En espais interiors sense exposició de llum solar: Colofònia.
En espais exteriors o interiors amb exposició de llum solar: Tecnadis Solidus.
CONSELLS D’APLICACIÓ:
– En tots dos casos sanejar bé el suport.
– Col·lofonia: una vegada aplicada la primera capa deixar assecar, i valorar el grau de consolidació. En cas d’un excés d’aplicació podeu generar brillantor.
Estucs
Quina diferència hi ha entre l'Albàrium i el Deco?
L’Albàrium és un estuc pensat per superfícies poroses i transpirables com parets ceràmiques, de guix, morter de calç, morter d’argila… L’Albàrium únicament fa un ancoratge mecànic, no té cap resina associada.
El Deco per contra el pots arribar a posar sobre superfícies no poroses com el cartró guix (Pladur, Fermacell, Placo…). Quan es col·loca Deco sobre aquestes superfícies és important aplicar prèviament la Adherefix que donarà rugositat al suport i així el rendiment de Deco i l’aplicació serà més gran i més fàcil. Un dels altres avantatges del Deco és la seva duresa en intempèrie, i especialment per zones més compromeses com banys i cuines. El Deco gràcies a un petit percentatge de resina li permet adherir-se tant mecànicament com químicament.
Quina és la diferència entre un morter tradicional i un estucal?
El morter Tradicional és una calç aèria, calç en pasta, calç magra… reposada en bassa durant 6 mesos, pigmentada (si es desitja) i barrejada amb un àrid seleccionat. És la manera com es feien els morters antigament i com es fa avui dia per restaurar les diferents obres de patrimoni que ens trobem dia a dia. Una de les propietats de la calç aèria del Tradicional sense pigmentar és la seva blancor tant pura i característica. Es serveix en pots.
L’Estucal és el què es coneix per calç hidratada. Rep aquest nom ja que no s’ha submergit la calç viva, sinó que se li ha aplicat la humitat justa per convertir l’òxid en hidròxid.
Una de les grans qualitats de l’Estucal és el seu format, ja que es serveix en sacs i això el fa més pràctic alhora del transport i més familiar per molts aplicadors que no estan acosumats a treballar amb calç aèria/calç en pasta. Per altra banda el seu elevat rendiment i a l’estar hidrofugat en massa el fa ideal per façanes però també per interiors.
Al tractar-se d’una calç hidràulica, no té la blancor pura com la calç en pasta, cosa que la fa atractiva pel seu blanc trencat. Però si es busca un blanc totalment pur només el trobarem a la calç aèria de l’Albàrium, el Tradicional o el Deco en blanc.
Quin material necesito per fer un estuc?
Si vols fer un estuc blanc per interior el més recomanable és l’Albàrium.
Si vols fer un estuc blanc trencat per interior o exterior el més recomanable és l’Estucal.
Si vols fe run estuc sobre pladur o per una zona humida el més recomanable en aquest cas serà el DECO.
Si és un estuc per una obra de patrimoni, necessitaràs el Tradicional.
Com protegir un estuc blanc?
Pels estucs blancs és molt recomanable el sabó de coco, ja que ajudar a mantenir la blancor de l’estuc i donar-li un tacte i protecció molt sedosa.
En cas de tenir un estuc blanc exposat a l’aigua és recomanable utilitzar el PROTECT que és un vernís a l’aigua capaç de resistir l’aigua i garantirà una llarga vida del parament.
Com protegir un estuc de color?
Pels estucs de color és recomanable el sabó natural que ajudarà a realçar el color alhora que el protegeix i li aporta una textura sedosa.
En cas de tenir un estuc de color exposat a l’aigua és recomanable utilitzar el PROTECT que és un vernís a l’aigua capaç de resistir l’aigua i garantirà una llarga vida del parament.
Pintures
Sobre quins suports puc aplicar pintura de calç?
Sobre parets interiors (pintura de calç interior) i exteriors (pintura de calç exterior). Aquestes parets hauran de ser materials porosos i transpirables com: ceràmica, totxo, maó, morter de calç, morter d’argila…
També es pot aplicar sobre pintura plàstica existent, sobre pedra i sobre cartró guix (Pladur, Fermacell…) però no s’aprofitarà l’avantatge de la transpirabilitat.
Sobre parets de cartró guix (Pladur, Fermacell…) es pot aplicar pintura de calç si prèviament s’aplica una imprimació: com Soliprim de KEIM.
Sobre cartró-guix (Pladur/Fermacell…) quina pintura és més recomanable?
La pintura de calç es podria adherir sobre un cartró guix es pot aplicar pintura de calç si prèviament s’aplica una imprimació: com Soliprim de KEIM. Degut a la naturalesa de la pintura de calç sobre parets amb sistema de plaques de cartró guix hi ha diferents absorcions: placa, encintat i emmassillat.
Sobre una pintura plàstica existent es pot aplicar pintura de calç?
Es pot aplicar sense problema, ja que hi haurà suficient adherència. La qüestió és que no hi haurà transpirabilitat degut a la pintura plàstica existent que farà de barrera perquè la paret puguir respirar.
És recomanable decapar o polir la pintura prèvia per així obrir el poro de la pintura plàstica i així generar punts de transpirabilitat.
Quina diferència hi ha entre la pintura de calç interior i l’exterior?
La única diferència és que la pintura exterior conté un hidrofugant per fer resistent la pintura a la intempèrie. Mentre que la pintura interior al no necessitar-lo hem preferit treure’l per reduir la quantitat d’additius associats en els ambients interiors seguint la filosofia de COM-CAL que busca uns espais saludables i sense o amb baix impacte al medi ambient.
SATE
Amb quins aïllaments es pot fer un SATE transpirable amb COM-CAL?
Nosaltres treballem amb tres aïllaments: suro natural expandit, fibra de fusta i llana de roca.
Cadascun té propietats diferents dels altres que els permeten fer molt competitius.
Quin estalvi energètic puc aconseguir amb un SATE?
Tot i que dependrà de cada cas: gruix d’aïllament, material d’aïllament, consums previs, ubicació de l’edifici. Es calcula que s’aconsegueix un estalvi energètic del 20% com a mínim, complint exigències del CTE (Codi Tècnic de l’Edificació)
Què vol dir SATE?
SATE és l’acrònim per Sistema d’Aïllament Tèrmic per l’Exterior. És un Sistema estanderitzat en la seva col·locació tot i que té diferents variants, segons els fabricants i aplicadors.
Per què SATE/Aïllament per l’Exterior i no aïllar per l’interior?
El SATE té grans avantatges envers un aïllament per l’interior:
- Es protegeix tot l’edifici de les inclemències del temps. Això suposa evitar els ponts tèrmics. Per tant punts que poden ocasionar desperfectes en l’edifici de tot tipus de més i menys gravetat. És l’opció més eficient ja que abrigues tot l’edifici.
- L’aïllament interior provoca que el punt de condensació es trobi just entre el mur exterior i l’aïllament interior, provocant problemes per condensació com humitats amb tot el que comporta: fongs, desperfecets, etc…